Hoe een tuinafsluiting plaatsen

Met jonge kinderen of loslopende huisdieren biedt een tuinomheining een ideale oplossing om uw tuin veilig en esthetisch af te sluiten.
Bovendien creëert u privacy en rust met tuinschermen.


U vindt ze in allerlei materiaalsoorten en mogelijkheden terug in het aanbod van Exterior Living.
We helpen u graag op weg aan de hand van onderstaand stappenplan gevuld met extra tips en advies bij het plaatsen van een tuinafsluiting.

Ideaal voor wie over enige handigheid beschikt en zelf aan de slag wilt gaan. Laat u het liever over aan een professional? Contacteer dan een Exterior Living verdeler in uw buurt. Op zoek naar onderhoudstips voor uw tuinafsluiting? Scroll dan meteen verder naar beneden!

Stap 1: Voorbereiding

De eventuele vergunningen of meldingen zijn achter de rug. U ging indien nodig in dialoog met uw buren over uw tuinplannen? Dan is de eerstvolgende stap binnen de voorbereidingen kiezen welke tuinomheining bij uw droomtuin past.

 

Welk materiaalsoort is geschikt voor mijn tuin?

Bij Exterior Living vindt u afsluitingen uit verschillende materiaalsoorten. Naast het esthetische aspect is het aangeraden te bekijken welke soort schermen ook functioneel het best bij de noden van uw tuin passen.

 

Enkele richtlijnen waarmee u rekening kunt houden:

  • Bevindt uw tuin zich vlakbij drukke wegen of bij een dichtbeboste plek? Dan zijn aluminium of WPC een betere keuze. Hout vergt meer aandacht om in dit soort gebieden langer proper te blijven.
  • Hout leeft en bezit hierdoor het typische kenmerk te gaan verkleuren bij veel zonlicht. Dit proces heet “vergrijzing”. U kunt dit licht tegengaan met oliën, verf of een beits.
  • Zal uw tuinafsluiting veel wind opvangen? Dan kiest u beter voor luchtdoorlatende schermen. Gesloten schermen zullen het te zwaar te verduren krijgen en bij te krachtige wind zelf kunnen buigen.

Bekijk gerust de infopagina’s per materiaalsoort hier.

Waar plaats ik mijn tuinomheining? 

Beslis waar u uw tuinomheining wilt plaatsen en meet alles nauwkeurig op. Stippel uit waar de palen komen en span hier koorden. Stap 2 houdt het plaatsen van de palen in. Bekijk verder zeker onze richtlijnen.

Laat u gerust assisteren door een van onze professionele verdelers.

Let wel: het plaatsen van een afsluiting op de perceelsgrens kan in Vlaanderen enkel bij akkoord met alle betrokken buren. Zonder akkoord worden de schermen op uw kant van de grens geplaatst.

Stap 2: Palen plaatsen

Nadat alles nauwkeurig is uitgestippeld en al het nodige materiaal is verzameld, kunnen de palen worden geplaatst. Graaf hiervoor putten van minstens 50 tot 80cm diep. 

Enkele richtlijnen waarmee u rekening kunt houden:

  • Gebruik bij houten palen kiezelstenen voor de drainage. Dit helpt ervoor zorgen dat regenwater kan wegsijpelen en het hout minder aantast. Zorg dat uw paal recht staat en vul het gat terug op met aarde.
  • Aluminium palen worden geplaatst in stabilisé of waterdoorlatend beton. Kies steevast voor waterdoorlatend beton zodat er geen regenwater in en rond de palen kan blijven staan om roest te vermijden.
  • Wilt u uw lage tuinschermen installeren op een bestaand muurtje of bovengronds op beton? Met een uniek ontworpen inox paalvoet van Exterior Living kunt u onze aluminium palen bovengronds bevestigen.

Gebruik steeds dikkere palen op de hoek van de omheining en bij het plaatsen van tuinpoorten. Deze krijgen namelijk meer te verduren.

Stap 3: Tuinscherm afwerken

Nu alle palen correct geïnstalleerd zijn, wordt het tijd uw tuinomheining af te werken. Bij Exterior Living maken wij gebruik van verschillende bevestigingssystemen. U kan kiezen voor losse planken of voor volledige schermen. Horizontale of verticale look? U bepaalt welke stijl best in uw tuin past.

Open of gesloten scherm?

Een open scherm is opgebouwd uit latten waar de wind door kan en geeft een luchtig, semi beperkt zicht. Heeft u liever complete privacy? Opteer dan voor een gesloten afsluiting.

Onze aluminium en wpc schermen bestaan uit planken die aan elke zijde een ander profiel tonen. Zo kunt u twee types schermen maken met eenzelfde paneel.

Onze moderne Toba tuinwand is strak afgewerkt met een aluminium U-profiel die op het laatste bovenaan de omheining wordt gemonteerd. U hebt hier bovendien de keuze om naast het standaard kleur RAL 9004 of RAL 9006, uw lievelingskleur aan te vragen.

Bekijk gerust de infopagina’s per materiaalsoort hier.

Keuze gemaakt? Contacteer een verdeler in uw buurt voor meer info en prijzen.

Onderhoud van uw tuinafsluiting

Langer de natuurlijke kleur van hout bewaren

De blootstelling van hout aan zon, regen en wind zal de kleur geleidelijk doen vergrijzen en het oppervlak ruwer maken. We raden aan hout regelmatig te behandelen. Zo beschermt u uw omheining tegen vlekken en remt u het natuurlijke vergrijzingsproces af. Zorg er voor dat onbehandeld hout niet in aanraking komt met vocht. 

Start de eerste behandeling zo spoedig mogelijk na de plaatsing. Om de warme uitstraling van uw houten tuinconstructie langer te behouden, gaat u best voor een goede beits, lak of houtolie.

Reinig minstens twee keer per jaar grondig uw houten scherm. Wij raden aan dit net voor de lente en net voor de winter te doen. Gebruik hiervoor een ontvettend product om vuil, vet en groene aanslag volledig te verwijderen. Doe dit best ook bij nieuw hout.

Lees meer over het onderhouden van hout.

Hout met het onderhoudsvriendelijke karakter van kunststof

Over het algemeen vraagt hout meer en intensiever onderhoud. Niet iedereen spendeert graag veel tijd aan het schoonmaken van zijn tuininrichting. In dat geval gaat u beter voor aluminium of WPC.

Spoel uw tuinconstructie of tuinscherm in WPC volledig af met water na de opbouw. Doe dit steeds zo gelijkmatig mogelijk om sneller een egale vergrijzing te bekomen. Witte randen, vetvlekken en kringen op houtcomposiet verdwijnen vanzelf onder invloed van regen en zonlicht. Vogeluitwerpselen spoelt u best af met water en eventueel wat ontvettingsmiddel. Wanden die vuil worden door stof of beplanting zijn in een-twee-drie proper gemaakt met water. Gebruik geen hogedrukreiniger en ga niet hard schrobben of schuren om schade te vermijden.

Lees meer over het onderhouden van WPC.

Aluminium: esthetisch én onderhoudsvriendelijk

Aluminiumonderdelen hebben eveneens niet veel onderhoud nodig. Het volstaat om aluminium omheiningen 2 tot 3 maal per jaar te reinigen, maar doe dit niet bij rechtstreeks zonlicht. Agressieve reinigingsmiddelen zoals glasreinigers leiden tot vlekkenvorming op de coating. Andere bijtende producten, schuursponzen en hogedruktoestellen kunnen het decoratief uitzicht van de coating ook aantasten. Aluminium schoonmaken kan met stromend water of een spons met grove poriën om grof vuil te verwijderen.

Lees meer over het onderhouden van aluminium.

Op zoek naar een tuinafsluiting?

Met jonge kinderen of loslopende huisdieren biedt een tuinomheining een ideale oplossing om uw tuin veilig en esthetisch af te sluiten. Bovendien creëert u privacy en rust met tuinschermen.

U vindt ze in allerlei materiaalsoorten en mogelijkheden terug in het aanbod van Exterior Living. We helpen u graag op weg aan de hand van onderstaand stappenplan gevuld met extra tips en advies bij het plaatsen van een tuinafsluiting.

 

Voor meer informatie en prijzen kunt u terecht bij een van onze verdelers. 
Vind hier een dealer in uw buurt.