Een tuinhuis opknappen

Past het tuinhuis die al jaren in uw tuin staat niet meer bij uw stijl? Of wilt u uw houten tuinconstructie graag een beschermlaag geven?


Dan kunt u opteren om uw tuinconstructie te verven of beitsen. Een opknapbeurt is niet enkel een esthetisch voordeel, het beschermt ook uw constructie en helpt het langer te behouden.

Het verschil tussen beitsen en verven?

Tussen beits en verf zit een groot verschil.

Beits is een doorzichtige beschermende laag. Het dringt dieper in het hout en is vochtregulerend. Bovendien behoudt het visuele karakter van het hout. Bij beits is een grondlaag niet per se nodig, omdat beits in de houtvezels trekt.

Verf legt juist een dekkende laag op het hout. Daarnaast moet u in de meeste gevallen een grondverf. Een tuinhuis schilderen met verf geeft dan weer het esthetische voordeel dat u kunt kiezen welk kleur bij uw tuin past.

Stappenplan: uw tuinhuis schilderen of beitsen

Let altijd op voor uw eigen veiligheid en dat van aanwezigen in de buurt. Doe goede schoenen aan en eventueel een mondkapje, veiligheidsbril en werkhandschoenen.

  1. Een juist moment kiezen

Een natte of mistige dag is niet ideaal, maar ook bij veel te warme temperaturen gaat schilderen moeilijk. Kies een dag met een zachte zon en zonder regen, mist of dauw.  

  1. Proper maken

Maak uw tuinhuis proper. Veeg al het zand of ander vuil weg met een lichte borstel. Daarna kunt u met water en mild afwasmiddel uw hout reinigen van boven naar onderen. Laat het nu eerst goed drogen!

  1. Schuren

Om verf of beschermlaag beter te laten hechten aan uw tuinhout, is het vereist deze eerst te schuren. Maak uw tuinconstructie daarna stofvrij aan de hand van een borstel of stofzuiger.

  1. Afdekken

Bescherm alles wat geen lik verf nodig heeft. Dek ramen, klinken, scharnieren en grond af met karton, folie en tape of ander materiaal.

  1. Schilderen of beitsen

De voorbereidingen zitten erop, het verven of beitsen kan beginnen.

Schilderen

Volg de richtlijnen op het etiket van uw keuze verf. Begin altijd bovenaan en werk zo naar beneden. Start met de grondlaag. Schilder best in de richting van de planken. Nadat de grondlaag gedroogd is, verft u de eventueel tweede laag op uw tuinhuis. Trek meteen na het schilderen de tape weg om zo geen reeds droge verf mee te trekken.

Beitsen

Bij beitsen is een prime laag niet nodig. Ook hier kunt u de richtlijnen vanop de verpakking doornemen. Begin altijd bovenaan en werk zo naar beneden en volg steeds de richting van de planken. Trek meteen na het beitsen de tape weg zodat uw werk niet beschadigt wanneer het droog is.

Is grondverf altijd nodig?

Bij reeds geschilderd hout volstaat het meestal om enkel te schuren en daarna de nieuwe verf aan te brengen. In veel gevallen is er toch grondverf nodig. Kijk hiervoor naar de staat van het hout. Grondverf is veel beter in staat om de putjes en beschadigingen op te vullen en zo een gladde ondergrond te creëren. Bij oneffenheden vertoont een verflaag geen mooi resultaat.

Op zoek naar een tuinhuis?

Aan het begin van het jaar is het een goed moment om na te denken over uw tuininrichting.

Maak nu plannen en schetsen voor eventuele aanpassingen in uw tuin. Zo kunt u er het hele jaar door ten volle van genieten.

Voor meer informatie en prijzen kunt u terecht bij een van onze verdelers. 

Vind hier een dealer in uw buurt.