Een tuinhuis opknappen

Past het tuinhuis die al jaren in uw tuin staat niet meer bij uw stijl? Of wilt u uw houten tuinconstructie graag een beschermlaag geven?


Dan kunt u opteren om uw tuinconstructie te verven of beitsen. Een opknapbeurt is niet enkel een esthetisch voordeel, het beschermt ook uw constructie en helpt het langer te behouden.

Het verschil tussen beitsen en verven?

Tussen beits en verf zit een groot verschil!

Beits is een doorzichtige beschermende laag. Het dringt diep in het hout en is vochtregulerend. Er is niet per se een grondlaag nodig, omdat beits sowieso in de houtvezels trekt. Bovendien behoudt het visuele karakter van het hout bij beitsen. 

Verf legt juist een dekkende laag op het hout, meestal in een kleur naar wens. Daarnaast moet je in de meeste gevallen een grondverf gebruiken. Een tuinhuis schilderen met verf geeft dan weer het esthetische voordeel dat je kan kiezen welk kleur het best bij jouw tuin past.

Stappenplan: jouw tuinhuis schilderen of beitsen

Vooraleer je begint, is het van groot belang de veiligheid te garanderen! Trek goede schoenen aan en draag eventueel een mondkapje, veiligheidsbril en werkhandschoenen om jouw tuinhuis onder handen te nemen

  1. Kies het juiste moment

Een natte of mistige dag is niet ideaal, maar ook bij veel te warme temperaturen gaat schilderen moeilijk. Kies een dag met een zachte zon en zonder regen, mist of dauw.  

  1. Breng verf en beits enkel aan op proper hout!

Maak altijd eerst je tuinhuis proper. Veeg al het zand of ander vuil weg met een lichte borstel. Daarna kan je met water en mild afwasmiddel het hout proper maken. Werk best steeds van boven naar onderen. Klaar? Laat het nu eerst goed drogen!

  1. Moet je hout eerst schuren?

Om verf of beschermlaag beter te laten hechten aan je tuinhout, is het inderdaad aangewezen deze eerst te schuren. Maak je tuinconstructie na het schuren stofvrij aan de hand van een borstel of stofzuiger. Als je dit niet doet, kunnen er allerlei stofjes en vuiltjes in de verf of beits achterblijven. 

  1. Afdekken en afplakken

Niet alles heeft een lik verf nodig. Bescherm alles wat droog moet blijven of waar geen beits aan mag komen. Dek ramen, klinken, scharnieren en de grond af met karton, folie en tape of ander materiaal. 

  1. Schilder of beits jouw tuinhuis! 

De voorbereidingen zitten erop, het verven of beitsen kan beginnen. 

Schilderen

Volg de richtlijnen op het etiket van de verf. Begin altijd bovenaan en werk zo naar beneden. Uiteraard start je best met de grondlaag. Schilder ook steeds in de richting van de planken. Nadat de grondlaag gedroogd is, verf je de eventueel tweede laag op je tuinhuis. Na het schilderen verwijder je best meteen de tape. Zo vermijd je het om reeds droge verf mee te trekken met de lijm.

Beitsen

Bij beitsen is een prime laag niet nodig. Ook hier kan je de richtlijnen vanop de verpakking doornemen. Begin altijd bovenaan en werk zo naar beneden en volg steeds de richting van de planken. Trek meteen na het beitsen de tape weg zodat je werk niet beschadigt wanneer het droog is.

Is grondverf altijd nodig?

Bij reeds geschilderd hout volstaat het meestal om enkel te schuren en daarna de nieuwe verf aan te brengen. In veel gevallen is er toch grondverf nodig. Kijk hiervoor naar de staat van het hout.

Grondverf is veel beter in staat om de putjes en beschadigingen op te vullen en zo een gladde ondergrond te creëren voor de finale verflaag. Bij oneffenheden vertoont een verflaag natuurlijk een minder mooi resultaat.

Op zoek naar een tuinhuis?

Ben je inspiratie aan het opdoen voor jouw tuininrichting?
Maak nu plannen en schetsen voor eventuele aanpassingen in jouw tuin en geniet daarna jaar in jaar uit van jouw droomtuin!

Bekijk gerust onze tuinbrochure of laat je adviseren door een van onze verdelers 

 

Zoek een verdeler