Ontdek de voordelen van thermowood

Thermowood is een goede vervanging voor exotisch hardhout omdat het uit duurzaam beheerde bossen komt uit het noorden van Europa. Dit hout is niet enkel duurzaam, maar ook ecologisch verantwoord. Dat is iets wat we erg belangrijk vinden. Ontdek hier meer over thermowood.

Wat is thermowood?

Thermowood is een algemene naam voor hout dat beschermd wordt voor schimmels, vocht en insecten door middel van een verhittingsproces. Het hout dat gebruikt wordt is Europees naaldbomenhout, wat een zeer duurzame houtsoort is. Daarom is thermowood een zeer goed alternatief voor tropisch hardhout.

Hoe wordt thermowood gemaakt?

Het Europees naaldbomenhout wordt namelijk langdurig verhit in een speciale oven waardoor de structuur en duurzaamheid ervan verandert. De suikers en harsen veranderen van samenstelling waardoor het niet meer interessant is voor insecten. Ook verandert de celstructuur en het vochtpercentage waardoor het dezelfde eigenschappen krijgt als hardhout.

Hoe blijft dit dan ecologisch? Het verhitten gebeurt enkel door middel van stoom en er worden geen chemische stoffen gebruikt, zoals bij het impregneren van hout. De enige vorm van verbruik is het opwarmen van de ovens.

De voor- en nadelen van thermowood

Voordat u thermowood verwerkt in uw tuin, is het belangrijk om even de voor- en nadelen ervan te overlopen.

Voordelen van thermowood:

  • Lange levensduur
  • Goedkoper dan de duurdere houtsoorten zoals padoek
  • Kleine ecologische voetafdruk
  • Vormvast
  • Uitstraling van tropisch hardhout

 

Nadelen van thermowood:

  • Geringe buigsterkte
  • Is fragiel tijdens plaatsing maar eens geplaatst zeer sterk

Hoe onderhoudt je thermowood?

Thermowood heeft door zijn behandeling een mooie typerende warme bruine kleur gekregen. Net zoals bij alle andere houtsoorten gaat ook thermowood vergrijzen.

Wil je graag die mooie typerende bruine kleur behouden? Behandel je tuinhuis dan meteen na plaatsing met een beits of een uv-bestendige olie. Zo vertraag je het natuurlijke vergrijzingsproces. Wil je na enkele jaren die originele bruine kleur terug? Kies dan voor een gekleurde beits om je hout te vernieuwen.

Het reinigen van het hout doet u eenvoudig met water en neutrale zeep. Gebruik zeker geen agressieve middelen, want die kunnen bijten in het hout.

Thermowood bij Exterior Living

Ben je helemaal overtuigd van thermowood? Wij bieden deze fantastische houtsoort ook aan in ons gamma van tuinhuizen, caports en andere houten tuinconstructies. Bekijk ons assortiment op de site of neem contact op met onze verdelers voor een uitgebreid aanbod.

Benieuwd naar welke houtsoorten je allemaal kan kiezen bij ons.
Ontdek hier onze andere houtsoorten.

Start nu!

Heeft u inspiratie gekregen of wilt u graag meer weten over een bepaald product, materiaal, … 
Vind dan een dealer in uw buurt via onze dealerlocator.