Vergrijzing van hout

Hout geeft elke woning en tuin een mooie, natuurlijke straling. Wat ook eigen is aan deze materiaalsoort, is dat het leeft. Dit merk je onder andere aan het verkleuren van het hout in de buitenlucht.


Vraag je je af waarom jouw tuinhuis begint te verkleuren? Is jouw houten tuinconstructie langzaamaan aan het vergrijzen? Wil je de levensduur van jouw tuinhout verlengen?


We geven je graag meer informatie over vergrijzing van hout en het onderhouden van al jouw houten tuinconstructies.

Wat is vergrijzing van hout precies?

Hout dat buiten wordt blootgesteld aan de zon, regen en wind zal geleidelijk aan verkleuren naar een soort grijs. Dit noemen we vergrijzing.

Hoe komt het dat hout vergrijst?
Elke houtsoort heeft zijn specifieke kleur. Daarnaast bevat hout ook andere stoffen die door verschillende weersomstandigheden en erosie uit de bovenlaag van het hout kunnen wegslijten. UV-straling kan nu dieper doordringen en zorgt voor het lichter worden, ofwel vergrijzen van het hout.

Vergrijsd hout is constructief niet zwakker en de kwaliteit neemt niet af. De kleur van hout speelt eigenlijk alleen maar een rol bij esthetische aspecten. Je kunt zelf vergrijzing in bepaalde mate gaan afremmen.

Bescherm jouw tuinhout tegen vlekken en verbeter de duurzaamheid door het te behandelen en goed te onderhouden.   

Wat kan je doen tegen vergrijzen van hout?

Volledig tegenhouden is bijna niet mogelijk, maar je kunt dit natuurlijke proces enorm vertragen door je hout te behandelen.

Start de eerste behandeling zo snel mogelijk na de plaatsing van jouw tuinconstructie. Zorg dat onbehandeld hout niet in aanraking komt met vocht.

Een tweejaarlijkse behandeling zorgt voor een optimaal resultaat. Gebruik hiervoor een beits, olie of lak, afhankelijk van het resultaat dat je wilt bekomen. Raadpleeg gerust jouw Exterior Living verdeler voor gedetailleerde informatie. De buitenzijde behandelen met minstens één beschermlaag en twee dekkende lagen, geeft het beste resultaat.

Volg hier ons stappenplan voor het schilderen of beitsen van uw houten tuinconstructie.

Bij Exterior Living geven wij onze types Noords hout alvast eerste behandeling tegen ons guur klimaat door middel van drukimpregnatie. Dit zorgt voor die typische zoutgroene kleur. Hardhoutsoorten vergrijzen ook onder invloed van het zonlicht. Om de typische kleur van hardhout langer te behouden, behandel je deze ook minstens twee keer per jaar.

Hoe jouw tuinhout goed onderhouden?

Hout wordt best minstens één keer per jaar grondig gereinigd. Wij raden je aan om dit net voor de lente en net voor de winter te doen. Gebruik hiervoor een ontvettend product om vuil, vet en groene aanslag volledig te verwijderen. Je doet dit best ook bij nieuw hout.

Reinig je hout grondig, vooraleer je een houtolie, lak of beits gebruikt.

Lees hier meer over het onderhouden van hout in je tuin.

Op zoek naar een houten tuinconstructie?

Aan het begin van het jaar is het een goed moment om na te denken over je tuininrichting.

Maak nu plannen en schetsen voor eventuele aanpassingen in jouw tuin. Zo kan je er het hele jaar door ten volle van genieten.

Voor meer informatie en prijzen ben je steeds welkom bij een van onze verdelers. 

Vind hier een dealer in jouw buurt.