Ontdek de voordelen van WPC

In plaats van hout kan er ook geopteerd worden voor tuinconstructies gemaakt met WPC. Dit materiaal kent de positieve eigenschappen van hout en kunststof gecombineerd. Zowel WPC als hout zijn erg geschikt voor buitengebruik, maar het zijn totaal verschillende materialen met elk hun specifieke kenmerken.


 

Wat is WPC?

WPC (Wood Plastic Composite) of hout-kunststof-composiet is een geperst materiaal bestaande uit hout en een thermoplastische kunststof (polymeer). Het werd ontwikkeld met als doel het esthetische karakter van hout te verenigen met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof.

Ecologisch en maatschappelijk ondernemen is een belangrijk deel van onze bedrijfsfilosofie. De kunststof waaruit WPC gedeeltelijk bestaat, werd eerder in zijn levenscyclus gebruikt en gerecycleerd tot kleine pellets, om daarna verder verwerkt te worden in allerlei tuinconstructies en schermen. Dit geeft een extra duurzaam karakter aan WPC. We kiezen bovendien voor hout uit duurzaam beheerde bossen en zijn houder van het PEFC-label.  

Voordelen van WPC

Kiest u voor een tuinscherm of tuinconstructie uit WPC, dan mag u rekenen op tal van voordelen:

  1. WPC is zeer onderhoudsvriendelijk.
  2. Hierdoor is WPC ook kindvriendelijk. Het splintert bovendien niet.
  3. Het beschikt over dezelfde duurzaamheid als kunststof.
  4. Zeer geschikt materiaal voor buitentoepassingen. .
  5. Het is bestand tegen insecten en schimmels.
  6. recyclebaar en deels gemaakt uit hergebruikte grondstoffen.
  7. Het is waterresistent.
  8. Het is gemakkelijk te installeren in uw tuin.
  9. Er hoeft geen behandeling tegen insecten of verkleuring te worden gedaan. Beitsen of schilderen is niet nodig.

Typerende kenmerken

WPC bestaat voor een groot deel uit hout, wat er voor zorgt dat ook dit materiaal leeft. Dat wil zeggen dat het ondanks zijn topkwaliteit zich toch moet aanpassen aan schommelingen in temperatuur en vochtigheid. WPC kan krimpen en zwellen onder invloed van het klimaat, wat voor tijdelijke vervormingen kan zorgen. Maar dit beïnvloedt de sterkte zeker niet.

Ook op gebied van kleur volgt WPC het natuurlijke karakter van hout.

WPC wordt niet volgens RAL kleuren gemaakt, waardoor er kleurschakering binnen eenzelfde kleurspectrum mogelijk is. De planken van dit materiaal worden geborsteld  zodat de oppervlakte een niet-glanzende structuur krijgt. Dit zorgt voor een luxueuze natuurlijke uitstraling. Verkleuringen, bijvoorbeeld door vuil in de regen, zijn normaal. Een intense regenbui spoelt dit meestal weer weg.

In het begin zullen de WPC planken onder invloed van het weer een lichte verkleuring ondergaan. 

WPC onderhouden

NA PLAATSING

Spoel uw tuinconstructie of tuinscherm volledig af met water na de opbouw. Dit helpt om losse vezeltjes weg te spoelen. Probeer dit steeds zo gelijkmatig mogelijk voor uw volledige wand te doen, zo bekomt u sneller een egale vergrijzing.

 

PROPER MAKEN VAN WPC

Eventuele witte randen, vetvlekken en kringen verdwijnen vanzelf onder invloed van regen en zonlicht.

Vogeluitwerpselen en urine van honden of katten spoelt u best af met water en eventueel wat ontvettingsmiddel.
Voor wanden die vuil geworden zijn door stof of nabij staande beplanting gebruikt u beter enkel water. Indien gewenst kan er een beetje biomosproduct of mosverwijderaar toegevoegd worden aan het water.

Echt hardnekkige vlekken, lichte krassen of andere kleine beschadigingen kunnen verwijderd worden door met een zachte koperen borstel volgens de borstelrichting (‘nerven’) van de WPC planken te wrijven (horizontaal bij wanden en schermen). Kleurverschillen en krassen gaan hierdoor weg. Hierna eveneens afspoelen met water over de volledige oppervlakte.


TE VERMIJDEN

Gebruik beter geen hogedrukreiniger en ga niet schrobben of schuren op WPC. Dit laatste veroorzaakt enkel grotere kringen. Ga gerust eens langs bij uw dealer of doe-het-zelf zaak. Zij leggen u graag de verschillende mogelijkheden uit. 

WPC bij Exterior Living

Bent u helemaal overtuigd van WPC? Wij bieden deze fantastische materiaalsoort ook aan in ons gamma van tuinhuizen, loungeruimtes en tuinafsluitingen. Bekijk ons assortiment op de site of neem contact op met onze verdelers voor een uitgebreid aanbod.

Benieuwd naar welke andere materialen u allemaal kan kiezen bij ons. 
Ontdek hier onze andere assortiment.

 

 

START NU!

Heeft u inspiratie gekregen of wilt u graag meer weten over een bepaald product? Vind dan een dealer in uw buurt via onze dealerlocator.