Tuintips tijdens de wintermaanden |
Een nieuw jaar betekent het aanbreken van een nieuwe cyclus. In januari is de tuin in rust, maar er zijn vaak vorstvrije periodes waarin u van alles kunt doen ter voorbereiding en bescherming van uw tuin.
We delen graag enkele tips voor uw tuin tijdens de wintermaanden.
Vrieskou en sneeuw
Als het gevroren heeft in de winter dan mag je niet over gras en planten lopen, de voetstappen blijven dan nog heel lang zichtbaar. Ook als het gazon ontdooit na een vriesperiode of langdurige regen, vermijd je het om erop te wandelen.
Indien er sneeuw valt, is het aangeraden deze met een bezemsteel van takken en coniferen te halen. Als er te lang een groot gewicht op blijft liggen, kunnen ze doorbuigen, breken en zorgen voor hinder in je tuin.
Als het zonnig en vriezend weer is met een portie koude, droge wind, bestaat de kans op uitdroging van uw winterplanten. Dat komt vooral doordat de wortels uit de bevroren grond geen vocht meer kunnen opnemen.
Kijk ook even of er geen overtollig water in de schotels of potten van buitenplanten blijft staan. Wanneer die vochtig staan, lopen ze tijdens vorstperiodes gemakkelijker schade op.
Wintertips voor je planten
Het is voor ons al een hele aanpassing in de winter, dus voor jouw tuin zeker ook!
Houd het tuinieren op een laag pitje en laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding tijdens de wintermaanden.
Enkele planten zullen buiten nog bloeien, een waar sieraad voor je tuin dus! Ga voor kleur op je terras door bijvoorbeeld te kiezen voor winterviolen in bloembakken of andere winterbloeiers zoals de winterjasmijn en sneeuwklokjes.
Voordat de koude winter aanbrak, zette je onwaarschijnlijk jouw planten naargelang soort op een overdekte plaats. Controleer of je planten nog steeds goed beschermd zijn tegen de vorst en eventuele plantenziekten. Verwijder aangetaste bollen en bladen. Kijk af en toe kuipplanten na en geef ze wat water.
Vergeet ook je geliefde kamerplanten niet. Besproei ze in de winter ook regelmatig met de plantenspuit.
Maak bloempotten met uitgebloeide zomerplanten leeg en maak ze schoon, zo kunnen ze later in het voorjaar opnieuw gevuld worden met lentebloeiers. Vergeet ook de buitenkant niet even goed te borstelen.
Dieren in de winter
Heel wat dieren moeten zien te overleven in de koude wintermaanden. Er is een pak minder voedsel en ze gaan op zoek naar schutting en vers water.
Draag jouw steentje bij door vogels bij sneeuw of strenge vorst te voeren. Leg het voer best op een open plek, bijvoorbeeld op een voedertafel. Liefst op degelijke hoogte, zodat ze niet ten prooi vallen van katten. Geef vogels naast droog brood ook stukjes fruit, noten en zaden. Zo krijgen zij genoeg vitamines binnen en wordt de kans op vraatschade in je tuin ook een pak kleiner.
Sla nooit het ijs op een bevroren vijver kapot! Dit brengt vissen schade toe en kan ze zelfs doden. Het is beter om voorzichtig een wak te maken met warm water. Een bal in de vijver laten drijven of een bos holle stengels erin zetten, zorgt ervoor dat er zuurstof in de vijver komt en dat niet alles dichtvriest.
Je kan een plekje creëren bij uw vijver of elders in uw tuin om in alle rust van het dierenleven te genieten. Dit kan simpel door een tuinbank te plaatsen of een overdekte loungeruimte bijvoorbeeld.
Kerstboom planten
Of je nu jouwkerstboom laat staan tot net na Kerstmis of liever tot aan Driekoningen, na de winter krijgt hij vroeg of laat een nieuwe bestemming. Kunststof bomen gaan natuurlijk de berging weer in. Koos u dit jaar voor een echte kerstboom, dan zijn er enkele opties mogelijk.
Wil je jouw kerstoom in de tuin planten?
Heeft de boom genoeg wortels, dan kan hij een plaats krijgen in je tuin. Zet hem in een plantenbak of kies een plek in de grond. Plant hem niet bij vriestemperaturen!
Kan jouw kerstboom geplant worden?
Een kerstboom met te weinig wortels kan verhakseld worden en dienen als mulchlaag in de plaats. Bescherm zo je grond tegen winterse omstandigheden. Hem planten heeft in dit geval namelijk weinig zin.
Wintertips voor je tuinconstructies
In de winter is het geen geschikt moment voor grond- en plantwerk, maar onderhoud aan tuinconstructies lukt prima. Tuintips hoe je jouw tuinmeubelen kunt beschermen tijdens de winter, beschreven we hier.
In deze tijd van het jaar, zijn er meestal wel ideale momenten om reparatiewerk in de tuin te doen. De omstandigheden zijn te koud om te schilderen, maar een hek, poort of pergola opknappen gaat wel. Controleer ook je klimsteunen en tuinmateriaal. Zo kom je in de lente niet voor verrassingen te staan.
Met dikke truien, knusse dekens of een verwarmingstoestel, is het natuurlijk ook perfect mogelijk om in jouw loungeruimte te vertoeven. Ook tijdens de wintermaanden kunnen jouw tuinconstructies dienen als verlengde van je woonkamer. Een extra ruimte voor creativiteit, rust en samenzijn.
Nog geen tuinhuis of carport?
Aan het begin van het jaar is het een goed moment om na te denken over jouw tuininrichting.
Maak nu vast plannen en schetsen voor eventuele aanpassingen in je tuin. Zo kan je er in het voorjaar ten volle van genieten.
Anderen bekeken ook: