Buitenspeeldag: 5 activiteiten in uw eigen tuin

De eerste woensdag na de paasvakantie vieren we in Vlaanderen jaarlijks buitenspeeldag. De populaire kinderzenders staken alle programma’s om kinderen te stimuleren buiten te gaan spelen. We sommen graag enkele leuke buitenactiviteiten op.


Het blijven gekke tijden met de heersende coronamaatregelen, maar laat dat geen roet in het eten gooien. Naast lokale speelpleinen en bossen, kan buitenspelen natuurlijk ook in uw eigen tuin!

buitenspeeldag_exterior Living
buitenspeeldag_exterior Living

1: Een schattenjacht in thema

Organiseer een schattenjacht in het favoriete thema van de buitenspelers. Samen op zoek gaan naar goud in een Pyramide, of toch maar een piratenbuit binnenhalen? Of zwemmen tot diep onder de oceaan naar Atlantis, waar zeker nog schatten te rapen vallen.

Met een beetje verbeelding en creativiteit tovert u elk tuinhuis om tot ideale schatplaats. Bij warmer weer wordt het zwembad in uw tuin een gigantische waterplas waar de kinderen al zwemmend schatten kunnen opzoeken. Zoals altijd, raden wij bij waterpret aan nauwlettend toezicht te houden.

2: Spot insecten en diertjes in de tuin

Stel een speurkist samen. Verzamel een vergrootglas, een verrekijker, pen en papier, een notitieboekje, of zelf een fotoapparaat… Alles wat een speurneus nodig heeft om insecten en kleine diertjes te spotten in de tuin.

Zonder de natuur te verstoren, kunnen de kinderen de tuin rond snuisteren. De grappige, gekke of unieke insecten die ze ontdekken kunnen ze proberen natekenen of een leuke naam geven. Tellen we eens hoeveel vogels er overvliegen? Al die verschillende vlinders di de tuin komen bezoeken!  

Tip: op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld onder bomen of tuinconstructies, en bij houtstapelplaatsen zitten er vast enkele kriebelbeesten verscholen.     

3: Maak een water –of knikkerbaan

Met allerlei kosteloos materiaal en spullen die anders de vuilbak in belanden, kunnen kinderen technische constructies in elkaar steken. Denk bijvoorbeeld aan resten van buizen, flessen, brikken of stukken tuinslang die met tape, schroeven, ijzerdraad en handigheid omgetoverd worden tot water- of knikkerbaan.

Helemaal op het einde komt het water uit een sproeisysteem gemaakt uit PET-flessen met gaten in. Of vangt een gieter alles op om daarna de bloemen water te geven? De ideeën zijn eindeloos. Bepaal gaandeweg samen met de kinderen, zonder op voorhand een plan uit te tekenen. Die uitdaging gaan ze des te liever aangaan! 

Laat uw tuinafsluiting het toe de constructie op te hangen, of neemt u liever een groot stuk hout die u scheef tegen een muur plaatst?

4: Samen werken in de (moes)tuin

In de lente komt stilletjes aan alles terug in bloei. Het is een ideaal moment om samen te werken in de (moes)tuin.

Knap bijvoorbeeld samen uw tuinhuis op of geef het meteen een nieuw laagje verf. Ga lentebloeiers halen om allerlei kleuren in de tuin te brengen en zo nuttige insecten aan te trekken. Haal zaadjes om een moestuin aan te leggen, of kweek eens nieuwe groeten en fruitsoorten.

Geen plaats voor een moestuin, maar toch groene vingers? Met een moestuinbak biedt Exterior Living een snelle oplossing.  

5: Gewoon spelen en ravotten in de tuin!

Er hoeft natuurlijk geen specifieke activiteit gekoppeld te worden aan Buitenspeeldag. Dankzij hun eigen fantasie komen kinderen met de leukste speelverhalen op de proppen.Laat ze ravotten en spelen op speeltuigen of in het zwembad.

Ondertussen kunt u gezellig een boek lezen onder uw tuinoverkapping of loungeset, of u speelt lekker mee met de kinderen!

 

Veel plezier! 

 

ps. Het hoeft zeker geen buitenspeeldag te zijn om leuke activiteiten te doen in de tuin. Neem deze ideeën mee voor gelijk welk moment buitenplezier!