FAQ - Veelgestelde vragen

 

 

1. Wanneer heb ik een vergunning nodig voor mijn tuinhuis, carport of overkapping van Exterior Living in Vlaanderen?

In principe moet je voor alle bouwwerken een vergunning aanvragen en dat mag je vrij ruim interpreteren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel.

Kleinere bouwwerken kunnen vrijgesteld worden. Uiteraard moeten deze de geldende reglementeringen ook volgen. Bij het plaatsen van je tuinhuis respecteer je nog altijd de perceelsgrenzen bijvoorbeeld.

Voor deze tuinwerken hoef je geen vergunning aan te vragen:

  • Verhardingen, tuinpaden in zij- en achtertuinstrook en terrassen.
  • Afbraak van vrijstaande constructies (indien geen historische of esthetische waarde en niet groter dan 100 m²).
  • Houten tuinhuisje, houten dierenhok, carport met een maximum oppervlakte van 40 m² (moet wel 1 m verwijderd zijn van de perceelsgrens blijven in de achtertuin en 3 m van de zijtuinen).
  • Siervijvers, zwembaden, zwemvijvers met een maximum oppervlakte van 80 m².
  • Rotstuintjes, pergola's (zonder gesloten dak).
  • Tuinmuurtjes (niet afsluitingsmuren, maximumhoogte 1,2 m) barbecues, speeltoestellen, tuinornamenten, brievenbussen.
  • Het slopen of verwijderen van alle bovenstaande.

De uiteindelijke verplichte aanvraag van een vergunning is afhankelijk van verkaveling tot verkaveling, van streek tot streek en van land tot land. Contacteer steeds de lokale overheid voor alle details.

(Disclaimer: laatst geüpdatet 5/10/2021 – hier meer informatie)

 

 

 

2. Is de medewerking van een architect verplicht?

Als een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan geldt dat in principe ook altijd voor de medewerking van een architect.

Voor een aantal ingrepen geldt een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect. Voorwaarde is wel dat deze ingrepen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen.

Het gaat o.m. om het plaatsen van:

  • Een hok voor dieren, niet groter dan 40m², met een beperkte hoogte.
  • een tuinhuisje, een bergplaats, een garage of een carport, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m

De volledige lijst kan je in het Besluit van de Vlaamse Regering terugvinden.

Ook hier zijn er regionale verschillen. Jouw plaatselijk gemeentebestuur en de lokale orde van architecten helpen je bij twijfel zeker verder!

(Disclaimer: laatst geüpdatet 5/10/2021 – hier meer informatie)

 

 

 

3. Ik wil zelf een tuinhuis of tuinconstructie plaatsen

Wij raden sowieso aan om je constructies te laten plaatsen door een ervaren vakman.
Onze verdelers worden opgeleid en bezitten de nodige vakmanschap om jouw tuinconstructies vakkundig te plaatsen.
De handige montagehandleidingen zijn compleet en zeer duidelijk. Nauwkeurigheid, enige handigheid en een portie geduld zijn de sleutels tot succes bij de opbouw van jouw droomtuin. 

Als je toch zelf aan de slag wilt gaan:
Een klein tuinhuisje vormt voor één persoon geen probleem. Voor grotere tuinhuizen, garages en carports is een extra hulp geen overbodige luxe. 

Belangrijk bij de montage van je houten tuinconstructies is dat je vanaf de eerste plank de diagonaalproef uitvoert. Pas als de lengtes van de beide diagonalen identiek gelijk zijn, heb je perfecte rechte hoeken en kan je probleemloos verder monteren. Goed begonnen is half gewonnen! 

 

Exterior Living installatie producten

 

 

4. Welke ondergrond heb ik nodig voor een tuinhuis of garage?

Je hebt verschillende mogelijkheden om een stevige basis voor je tuinhuis te voorzien. De meest gebruikte is de fundering op volle grond met een gestorte betonlaag. Wil je jouw houten tuinconstructie op een betonplateau plaatsen? Dan worden de wanden met betonijzers verankert in de grond.

De functie van je tuinhuis en de toestand van je terrein bepalen de opbouw van de fundering.

De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Je kan de plaat glad afwerken, waardoor je meteen een vloer hebt voor in het tuinhuis.

Kies je voor een constructie met een vloer? Wij raden steeds aan om deze op betontegels te voorzien of op een betonplateau indien deze al reeds aanwezig is.

Voorkom verzakingen met een ondergrond die voldoende draagkrachtig is. Sta ook even stil bij de samenstelling en dus de waterdoorlaatbaarheid van de grond. Dit heeft een invloed op de stabiliteit. Wanneer de fundering niet correct is uitgevoerd, kunnen zich vochtproblemen vormen. Je kan dit eenvoudig vermijden met een plastic folie onder het beton tegen opstijgend vocht of een helling voor oppervlaktewater. Bedenk ook goed waar het waterafvoer naartoe zal leiden. Wij raden ook steeds aan om, na het opzetten van het tuinhuis, een waterdichte coating of silicone spuit aan de buitenzijde van de constructie te voorzien.

 

 

 

5. Ik wil een tuinconstructie op maat

Een tuinhuis model naar keuze met afmetingen op maat van jouw tuin in de materiaalsoort die jij het mooist vindt en de kleuren die perfect passen bij jouw woning... Maatwerk is een van onze sterkste troeven.

Stap met je ideeën naar een professional in je buurt. Onze professionele partners luisteren graag naar je wensen om zo samen de tuinconstructie van je dromen te creëren. 

 

 

 

 

6. Hoe kan ik mijn (niet-behandeld) tuinhout beschermen? Wat is de beste bescherming tegen wind, zon en regen of vergrijzing?

Ons wisselende klimaat vereist een goede verzorging van niet-behandeld tuinhout. Je kunt het kleuren met oliën, of verven in de kleur naar jouw smaak. Een verfspecialist in jouw regio kan je hier vast mee verder helpen.

Behandel je tuinhout meteen na plaatsing met een beits of een UV-bestendige houtolie. Een tweejaarlijkse behandeling met minstens één beschermingslaag en twee dekkende lagen zorgt voor een optimaal resultaat.

Hout wordt best minstens één keer per jaar grondig gereinigd. Wij raden je aan om dit net voor de lente en net voor de winter te doen. Gebruik hiervoor een ontvettend product om vuil, vet en groene aanslag volledig te verwijderen. Je doet dit best ook bij nieuw hout.

Reinig je hout grondig, vooraleer je een houtolie, lak of beits gebruikt.
Lees hier meer over het onderhouden van hout in je tuin.

 

 

 

7. Welke bescherming heeft drukgeïmpregneerd hout nodig?

Het Noords Hout bij Exterior Living is vooraf behandeld voor ons klimaat. Een eerste behandeling doen wij in eigen beheer.

Wij impregneren het hout om het beter te beschermen tegen schimmels, verrotting en insecten. Het verduurzamingsproduct wordt samen met het hout onder druk gebracht in een cilindervormige ketel totdat het hout volledig verzadigd is. Door dit proces krijgt het hout een typerende zoutgroene kleur.

Sinds 2022 impregneren we ons Noords Hout op een meer ecologische manier. Hierdoor is het van belang de constructies die niet voorzien zijn van een dampscherm preventief te behandelen tegen waterinsijpeling! Behandel je constructie dus meteen na plaatsing met een waterafstotend product en herhaal deze behandeling jaarlijks voor een optimaal resultaat. Zo dragen we samen ons steentje bij voor onze planeet.

Lees meer over hoe je jouw tuinproducten kunt onderhouden op onze onderhoudspagina

 

 

 

8. Hoe bepaal ik de hoogte van mijn carport met berging?

Meten is weten! In eerste instantie meet je de dimensie van je wagen of mobilhome om de afmetingen van de carport te bepalen.

Heb je een standaard personenwagen? Neem als vuistregel een gemiddelde oppervlakte van 3,6 x 7,2 meter. Voor 2 wagens mag je een oppervlakte van 7,2 x 7,2 nemen. Voor de hoogte kijk je ver boven je eigen lichaamslengte. Pas op dat je voor carports hoger dan 3,5m een meldplicht hebt. Alles eronder hoef je geen vergunning voor aan te vragen.

Liefst van al kan je de autodeuren langs beide kanten open slaan en uitstappen op een overdekte plaats.

Daarnaast bepaalt de hoogte van de berging ook de algemene hoogte, omdat de berging telkens eerst wordt geplaatst.

 

 

9. Kan ik een groendak plaatsen op mijn tuinconstructie van Exterior Living?

De daken van onze tuinconstructies worden berekend op een standaard sneeuwbelasting van +/- 50 kg/m².

Bij het plaatsen van een groendak, moet er rekening gehouden worden met een mogelijke sneeuwbelasting, het gewicht van het groendak en het gewicht van het water dat het groendak zal vasthouden. 

Een groendak plaatsen op een reeds gerealiseerde constructie is dus helaas niet mogelijk.

 

 

Zit je nog met een prangende vraag? 

Contacteer ons via e-mail of bel naar 051 21 13 48

Op zoek naar een verdeler in uw buurt? Via onze dealerlocator vindt u er gemakkelijk en snel een in jouw buurt! 

 

 

 

Legal notice:
De afbeeldingen op deze site kunnen afwijken van de standaarduitvoering. De kleuren van de producten kunnen afwijken. Alle foto's en afmetingen zijn puur illustratief en niet bindend.. Deze site is geen contractueel document. De afbeeldingen zijn contractueel niet bindend. Prijzen, tekst en tekeningen zijn onder voorbehoud van fouten.

De vermelde opties zijn tegen meerprijs. Levering en/of plaatsing zijn niet in de prijs inbegrepen.  Een aantal producten zijn uitdovende producten tot einde voorraad. In de prijslijst staan deze producten aangeduid met een *. Informeer hiervoor bij uw dealer.

Wij behouden het recht om op elk ogenblik productspecificaties te wijzigen. De keuze van de dakbedekking bepaalt de exacte afmetingen van de luifels aan de voor-, achter- en zijkanten. Voor de montage van de producten moet de handleiding gevolgd worden. Onder voorbehoud van vergissingen van materiële aard waarvoor geen aansprakelijkheid geldt. Lichte afwijking van model, maten, kleuren en constructie voorbehouden. Vermelde afmetingen zijn nominaal.

Geen enkel Exterior Living-product is bij vervaardiging geschilderd. Om de kwaliteit van drukïmpregnatie te behouden mogen drukgeïmpregneerde producten niet verzaagd worden. Elke garantie vervalt bij verzaging van ons product.
Niet behandelde producten moeten behandeld worden tegen ons klimaat. Uw specialist helpt u graag verder. Niets mag gereproduceerd worden zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever Valcke & Zoon NV, België.

Voor meer info contacteer ons via info@exteriorliving.be of bel ons op het nummer 051 21 13 48.

 

Exterior Living Privacy Policy - Exterior Living Cookie Policy