Wil je ook een vakantiegevoel creëren in je eigen tuin? Een frisse plons op warme dagen, baantjes trekken, genieten van een glaasje aan de rand van je zwembad.

Het plaatsen van een duurzaam zwembad is een investering voor zowel nu als later. De waarde van jouw huis stijgt met een zwembad in je tuin! 

 

Aankoopprijs van een zwembad

Ben je op zoek naar een richtprijs voor een inbouwzwembad, zonder de plaatsingskosten meegerekend? Online opzoekwerk brengt je bij grote bedragen voor ingebouwde zwembaden. Geen zorgen! Door de vele opties, formaten en materialen verschilt die prijs vaak met de werkelijkheid.

Voor specifieke prijsoffertes op maat van jouw tuin, verwijzen we je graag door naar een van onze professionele verdelers.

Welke factoren bepalen de prijs van een zwembad?

Het bouwtype en de materiaalkeuze zijn kostenbepalende factoren, maar je houdt best ook rekening met de verdere toebehoren, de graafwerken en de plaatsing door professionals.

Technische voorzieningen zoals een zwembadpomp, een filtersysteem, warmtepomp en verlichting onmisbare elementen die de kostprijs van je zwembad zullen verhogen. 

Jouw voorkeur weerspiegelt zich in de afwerking van je zwembad en de eventuele extra opties die je integreert. Preventief beschermen met seizoensgebonden afdekzeilen of inbouw- of opbouwrolluiken is duurder in aankoop, maar verlengt wel de levensduur van je zwembad.

Hoeveel deze precies kosten, is afhankelijk van de grootte van je zwembad en jouw wensen. Het spreekt voor zich dat kleinere modellen sneller opwarmen en dat design afwerking meer kost dan de standaard.

 

Welke kosten komen achteraf nog kijken bij een eigen zwembad?

Los van eventuele kosten voor de aanleg van een terras of pool house en naast de prijs voor het plaatsen van je zwembad met alle voorzieningen, houd je ook nog rekening met onderhoud- en energiekosten.

Een goed onderhoud is essentieel om lang van je zwembad te kunnen genieten. Reken een budget €300 à €500 per jaar voor producten wanneer je zelf aan de slag gaat. Wij raden aan een zwembadspecialist in te schakelen hiervoor. Deze weet precies waarop te letten en stelt eventuele problemen tijdig vast. Zo hoef je ook niet meteen allerlei producten in huis te halen en ben je zeker van een optimale onderhoudsbeurt. Ideaal gezien laat je deze 2x per jaar langskomen. Eén keer om het zwembad winterklaar te maken en een tweede keer om je zwembad terug op te starten voor de lente.

Je zwembadverwarming bepaalt grotendeels de energiekosten. Naast de installatiekost van de pomp, houd je ook rekening met de kosten voor gebruik. Met een optimale warmtepomp en automatische lamellenafdekking mag je rekenen op een energiekost tussen de €250 en € 400 per jaar. Met minder zuinige systemen reken je best op een kost tussen de €500 en €1000.

Om je energiekosten te drukken, zijn er twee bijkomende mogelijkheden. Enerzijds kan je spaarzaam omgaan met je verbruik. Anderzijds zijn groene bronnen (zoals zonnepanelen) een manier om de kosten te minimaliseren.

De kuip moet natuurlijk ook gevuld worden. Een groter model vul je vanzelfsprekend met meer water. Mits een normaal gebruik, een goed filtersysteem en correct onderhoud, hoeft een zwembad niet vaak bijgevuld te worden.