Wat kost het onderhoud van een zwembad per jaar?

Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad? Om jaar in, jaar uit van je zwembad te genieten is een goed zwembadonderhoud van belang. Welk kostenplaatje komt nu precies kijken bij dat onderhoud? 


Wij rekenden het voor je uit! Lees hier meer over de jaarlijkse onderhoudskost en doe nu je voordeel met onze zwembadactie 2023.  

Zalige-zwembadactie-8

De gemiddelde kost per jaar hangt af van verschillende factoren. Een exacte kostprijs geven is daarom niet eenvoudig. Zo zijn de onderhoudskosten van een zwembad voor een heel stuk afhankelijk van het totale volume van je zwembad, je filtersysteem en je verwarmingssysteem.

Gelukkig kan je met enkele energiebesparende tips de jaarlijkse kost voor een groot stuk drukken. We delen hieronder de onderhoudskosten van een zwembad op in vier categorieën en geven je de gemiddelde zwembadkost per jaar mee.

Bij onderstaande voorbeelden gaan we uit van een standaard zwembad met een watervolume van 30m³ dat ongeveer 6 maanden per jaar gebruikt wordt.

 

Zalige-zwembadactie-5

1. De kost om je zwembad te filteren

Helder water is natuurlijk zeer belangrijk voor een aangename plons. Een filtersysteem is essentieel om jouw zwembadwater proper te houden. Reken erop dat je je filterpomp vanaf de opstart van je zwembad (gewoonlijk vanaf april) enkele uren per dag moet laten draaien. Eind oktober mag je zwembad opnieuw in wintermodus gaan en mag de filter naargelang hoe je je zwembad winterklaar maakt ook op slaapstand. Wij rekenen op 10 uur per dag gedurende 180 dagen. Hierbij is je energieverbruik afhankelijk van twee factoren: het type van je zwembadpomp en de prijs per kwh bij jouw energieleverancier.

Een standaard pomp zal 1 tot 1.5 kw verbruiken terwijl de gemiddelde frequentiegestuurde pomp 400w tot 700w verbruikt. De energieprijzen zijn momenteel moeilijk in kaart te brengen. De prijs verschilt per leverancier en verandert dagelijks. In februari 2023 rekenen we tussen 20 eurocent en 40 eurocent per kwh. Op jaarbasis kan je filtersysteemtussen de € 200 en € 400 kosten wanneer je met een energiezuinige filterpomp werkt. Maar het kan dus ook oplopen tot € 800.

2. De kost om je zwembad te verwarmen

Aanhoudende tropische temperaturen die je zwembadwater opwarmen mogen we in de Benelux jammer genoeg niet vaak verwachten. Voor een aangename duik breng je je zwembadwater tot rond de 28°C. Afhankelijk van de ligging van je zwembad, het type zwembad, de afdekking van je zwembad en de weersomstandigheden zal de kost voor het opwarmen van je zwembad verschillen.

Er zijn verschillende verwarmingsmethodes voor een zwembad. Zonnepanelen of een (frequentiegestuurde) warmtepomp zijn het meest voordelig en worden het vaakst gebruikt. Een investering die de energiekost voor een groot stuk drukken. Met een optimale warmtepomp en automatische lamellenafdekking mag je rekenen op een energiekost tussen de €250 en € 400 per jaar. Met minder zuinige systemen reken je best op een kost tussen de €500 en €1000.

 

Energietip!

Warmte ontsnapt hoofdzakelijk door het wateroppervlakte. Een kwalitatieve afdekking kan dus een pak schelen. Een eenmalige kost die op lange termijn zeker compenseert! Kies je voor een afdekking met solar lamellen of geïsoleerde lamellen, dan kan je de totale energiekost voor een groot stuk naar beneden halen.


Isoleer je zwembad! Door drukvaste isolatieplaten aan de buitenzijde van je Infiniteau zwembad te plaatsen, hou je de warmte meer binnen je bad en moet je minder snel bijverwarmen.

Zalige-zwembadactie-9

3. Het zwembad (bij)vullen

Een nieuw zwembad moet volledig gevuld worden. Afhankelijk van de grootte van je zwembad, zal die kost verschillen. In Vlaanderen betaal je in 2023 ongeveer €5,41 per kubieke meter water.

Daarna verliest elk zwembad ook nog een bepaalde hoeveelheid water tijdens gebruik. Het water verdampt bijvoorbeeld sneller op warme zomerdagen. Wordt je zwembad een plek voor waterpret of ga je vooral rustig dobberen op een luchtmatras? De mate van de activiteit in het zwembad is uiteraard ook een bepalende factor. Voor het bijvullen van je zwembad mag je jaarlijks op een 30-50% van je totale volume water rekenen. Voor 30m³ komt dit dus op een bijvulkost tussen € 50 en € 85 per jaar.

Zalige-zwembadactie-6

4. Onderhoudsproducten voor je zwembad

Heel wat factoren kunnen tijdens zwembadmaanden de waterbalans verstoren. Denk aan de zon die de groei van algen en bacteriën stimuleert en allerlei vuiltjes, haren en zonnecrème die in het water terechtkomen. Het desinfecteren van het zwemwater is dus zeker nodig. Hiervoor controleer je de chloorlevels, pH-waarde en andere waarden aan de hand van testers. Daarna kan je je waterkwaliteit met de zwembadproducten bijsturen waar nodig. Zet een budget aan de kant van ongeveer € 250 tot € 400 voor deze onderhoudsproducten en benodigdheden.

Besparingstip!

De zwembaden bij Exterior Living zijn makkelijk te onderhouden. De gladde liner heeft geen voegjes zoals een tegelwand. Algen en bacteriën kunnen zich hier minder makkelijk op vasthechten. Zo heb je minder reinigingsproducten nodig om je water proper te houden.

Kies ook voor een optimaal filtersysteem zodat je minder reinigingsproducten moet gebruiken. Ook dit bespaart kosten op lange termijn.

Conclusie

Bij Exterior Living hebben we een studie gedaan naar de gemiddelde jaarlijkse kosten van het onderhoud van een zwembad in een tuin. Uiteraard zijn de jaarlijkse kosten afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld hou je best een jaarlijks bedrag tussen de € 1000 en € 1500 in gedachten voor het onderhoud van een zwembad met een watervolume van 30m³. Dit komt neer op een gemiddelde kostprijs tussen de 33 en 45 euro per kubieke meter per jaar anno 2023. 

ZWEMBADACTIE 2023

Past dit kostenplaatje binnen jouw leefbudget en verlang je naar een zwembad in eigen tuin? Dan is het nu het ideaal moment want bij Exterior Living dragen wij momenteel ons steentje bij om die onderhoudskost te drukken:

Vanaf 1 maart tot en met 30 april krijg je bij aankoop van een Exterior Living zwembad een korting ter waarde van €20 per kubieke meter !

Ga langs bij een van onze verdelers voor meer info over de verschillende mogelijkheden.

 

<< Vind een deelnemende verdeler in je buurt 

 

<< Ontdek onze zwembaden