Wat is er aan de hand met de houtprijzen?

Hout begon in 2020 al schaars te worden en in 2021 zet deze trend zich heus verder.
Het gevolg is een prijsstijging voor diverse houtsoorten. Hoe komt dit precies? Een woordje uitleg:

Vraag naar hout

De vraag naar hout is het afgelopen jaar wereldwijd enorm gestegen. Dit omdat de outdoor living-trend, die sinds enkele jaren een enorme opmars kent, in een extra stroomversnelling geraakt is door de reactie op de Covid-pandemie (oh nee, weer die verdomde Covid).

Het aanbod van hout is enorm gedaald. Er is momenteel weinig of geen hout beschikbaar bij de leveranciers. Ook de lokale verkoop in het Noorden is een stuk gestegen door Covid, wat ten koste komt van de beschikbaarheid voor export.

Ecologisch probleem

Daarbovenop kampen de bossen met vurenhout met een ecologisch probleem. Deze zijn aangetast door een kever waardoor de zagerijen veel meer vurenhout moeten zagen om kwalitatieve oplages te bekomen. Dit zorgt ervoor dat er minder tijd en capaciteit is om ander houtsoorten zoals grenen te verzagen.

Verenigde Staten

Nog? Helaas wel. Ook in de Verenigde Staten zijn de prijzen van hout het afgelopen jaar enorm gestegen. Hierdoor koopt de VS een groot deel van de Europese houtproductie op. Resultaat: de markt is volledig uit balans.

Al deze redenen zorgen er voor dat de Europese houtverwerkende industrie in een zeer woelige markt terecht gekomen is waar de beschikbaarheid van hout extreem laag en de leveranciersprijzen zeer hoog zijn. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de algemene marktsituatie de komende maanden zal verbeteren.

Conclusie

We doen ons uiterste best om de prijsstijgingen niet volledig te moeten doorvoeren aan de consument en proberen elke aanpassing zo miniem mogelijk te houden.  Ons advies indien u van plan bent een tuinproduct in hout te kopen: bestel tijdig en wees geduldig. Levertijden worden lang en de schaarste zal richting de zomer alleen maar toenemen, wanneer meer mensen in hun tuin zullen willen investeren.