Een carport plaatsen: alles wat je moet weten!

Je wilt je auto, moto, fietsen of mobilhome voortaan op een beschermde plek parkeren? Geen zin meer om jouw autoruiten te moeten krabben in de winter? Gedaan met het moeten wegspoelen van vogelpoep of het risico lopen dat iemand je spiegel past wanneer je wagen langs de weg geparkeerd staat?


Je kiest als oplossing een carport? Goede keuze! We geven je hieronder graag meer carport tips en advies!

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een carport?

Op de markt vind je verschillende carports uit duurzame materialen. Maar hoe weet je nu welke te kiezen? Hoe bepaal je de grootte van je carport en welke functionaliteit wil je er aan geven? Welk materiaal is het best voor een carport? Daarbovenop zit je met vergunningen en regels rond het plaatsen van een carport waar je rekening mee moet houden.

Vind de antwoorden op al jouw carport-vragen:

Kies je functionaliteit

Denk eerst na over de functionaliteit. Wat wil je onder je carport plaatsen? Heb je ook een afgesloten ruimte nodig om je tuinmateriaal op te bergen? Als je een deel van de carport met wanden en een grote aluminium schuifdeur bekleed, integreer je een volwaardig tuinhuis in je constructie. De wanden zijn beschikbaar in thermowood vuren, thermowood ayous of padoek.

De constructie wordt afgewerkt met een houten dakstructuur en EPDM. Het onderdak wordt afgewerkt in thermowood of aluminium. 

Bepaal de grootte van je carport

Bepaal de totale oppervlakte die je nodig hebt voor je wagen, moto of fietsen. Zorg ervoor dat alles mooi binnen de carport past én dat je nog voldoende ruimte hebt om uit te stappen of rond te lopen. Eens je de nodige ruimte kent, stel je je carport samen door één of meerdere basismodules te combineren.

Ter info: een gemiddelde gezinsauto is ongeveer 4m x 1,75m, met een hoogte van 1,8m. Dus meet zeker even jouw wagen na.

Schakel indien nodig hulp in van een ervaren vakman!  

 

Vind een vakman

 

 

 

Denk aan de omgeving

Op de markt vind je verschillende carports uit duurzame materialen. Maar hoe weet je nu welke te kiezen? Hoe bepaal je de grootte van je carport en welke functionaliteit wil je er aan geven? Welk materiaal is het best voor een carport? Daarbovenop zit je met vergunningen en regels rond het plaatsen van een carport waar je rekening mee moet houden.

We helpen je op weg.

Hoe ver van de scheidingslijn mag een carport komen?

Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens. Plaats je een carport in je achtertuin, dan geldt 2 meter.

Ga je voor een aanbouw, dan mag een carport tot op de perceelgrens reiken. Pas wel op! De scheidingsmuur moet ongewijzigd blijven.

Spreek hier ook best over met je buren. Wie weet beslissen jullie om een overkoepelende carport op maat te plaatsen?

 

Een offerte op maat

Heb je een vergunning nodig voor een carport?

In België zit het zo dat je een totaal van 40m² aan vrijstaande bijgebouwen mag plaatsen rondom je woning. Hierin zitten reeds gebouwde garages, serre, tuinhuizen, carports… in vervat.

Een vergunning aanvragen is verplicht wanneer de totale oppervlakte wordt overschreden. Het is vanzelfsprekend dat een carport groter dan 40 m² een vergunning vraagt.

We noteerden hier meer informatie over bouwvergunningen.
Twijfel je? Ga langs bij je gemeente voor meer informatie.

 

Meer over vergunningen

Welk materiaal kies je best voor een carport?

Carports kunnen uit hardhout of drukgeïmpregneerd grenenhout worden gemaakt. Een tweede optie is aluminium. Beide materiaalsoorten hebben een duurzaam karakter en zijn uiterst geschikt voor carports. Liever een combinatie van hout en aluminium? De keuze ligt volledig in jouw handen.

Welk materiaal vind je het mooist? Past aluminium beter bij jouw woning of brengt hout meer sfeer?

Aluminium heeft een moderne uitstraling en is enorm onderhoudsvriendelijk. Hout past dan weer perfect bij charmante woningen en hebben een natuurlijke look. Houd je nog het meest van een combinatie van hout en aluminium? Ook dat is mogelijk! Ontdek onze Maluwi carport of ga voor onze Box thermowood als carport.

Ook voor de materiaalkeuze kan je terecht bij een van onze verdelers.

 

Ontdek onze materiaalsoorten

Hoe bereid je de grond en fundering voor je carport voor?

Een goede fundering is essentieel. De toestand van je terrein speelt hier een belangrijke rol. Is er reeds bestrating aanwezig? Is de ruimte waar je carport moet komen min of meer waterpas? Moet de grond eerst worden opgehoogd of uitgegraven? Heeft de ondergrond voldoende draagkracht? Sta ook even stil bij de samenstelling van de grond.

Wil je jouw carport op bestaande bestrating plaatsen? Dan wordt de bestrating als fundering gebruikt. De voetsteunen van de carport worden verankert in de bestrating. Dit laat je best over aan jouw vakman.

Is er nog geen bestrating?

Zorg dat de fundering van de carport altijd dieper ligt. Schakel best een professional in. Voorzie in de planning minstens een week tijd tussen het funderen en installeren van jouw carport. Nieuwe fundamenten moeten uitharden voor je jouw carport kunt beginnen plaatsen!

Een carport met geïntegreerde verlichting?

Ben je op zoek naar een carport met geïntegreerde ledverlichting? Het is een erg handige feature voor wie laat 's avonds thuiskomt of net heel vroeg 's morgens al moet vertrekken. Maak het veiliger en aangenaam om thuis te komen in het donker. 

In het aluminium onderdak van onze Box Thermowood Carport integreer je gemakkelijk een ledverlichtingsstrip. Het is bovendien een enorm esthetisch aspect! 

Wat is het verschil tussen een carport en een garage?

Eerst en vooral hebben beide opties het doel een wagen op een veilige plek te kunnen parkeren. Wat nu het grootste verschil is? Een carport is doorgaans een open ruimte, terwijl een garage volledig dichtgemaakt is.  

Bovendien is een garage meestal van steen of hout gebouwd. Een carport vind je, zoals hierboven besproken, dan weer uit hout en/of metaalsoorten, zoals aluminium.

 

Kiezen voor een garage of een carport?

Elke woning is uniek en ook jouw smaak verschilt met dat van anderen. Bekijk daarom best de voor- en nadelen van een garage en een carport om een beslissing te maken.

Een carport laten plaatsen

Jouw keuze is gemaakt, de plannen opgezet, alles is gemeten, de funderingen zijn in orde? Dan kan het plaatsen van jouw carport beginnen.

Wij raden steeds aan in zee te gaan met ervaren vakmannen. Laat je grondig adviseren of bijstaan bij carport projecten.

Helemaal klaar om een carport te plaatsen? Bekijk hier ons aanbod of ga langs bij een verdeler in jouw buurt!

 

Ga langs bij een verdeler